
Co zjeść na Sycylii: skosztuj salińskich specjałów
Starożytni porównywali Salinę do syreny, która
śpi pośród fal tulącej do swego łona gigantyczne paprocie i łąki pełne rumianku, gdzie rosną tysiącletnie kasztanowce o jadalnych owocach.
Mieli rację – przyjezdnych od razu uderza soczysta zieleń tropikalnej roślinności, kasztanowy las porastający górne partie wulkanów i pola uprawne na niższych. Wyspa bywa w odniesieniu do pozostałych nazywana „zieloną” za sprawą niezwykle urodzajnej wulkanicznej gleby. Salinari, jak nazywa się mieszkańców, zrobili użytek z dobrodziejstw ziemi na której się osiedlili i mimo niebezpieczeństw rozwinęli rolnictwo. Na wyspie Salina uprawia się głównie kapary, winną latorośl i drzewka oliwne. Co zjeść (i wypić) będąc na Salinie?
Co zjeść na Salinie: capperi I cucunci
Kapary (wł. capperi), pod postacią jaką je znamy ze sklepów, to pączki rośliny Capparis spinosa L. (pl. kapar ciernisty) typowej dla azjatyckiej strefy subtropikalnej. Na Sycylię sprowadzili ją Arabowie stąd nazwa z języka arabksiego cabr lub cabir. Na Salinie uprawia się dwie odmiany: nocella i nocellara. Roślina po zimowym odpoczynku budzi się do życia, rozgałęzia i zaczyna produkować małe pączki, które stopniowo zbiera się w okresie od maja do sierpnia. Pączki odcina się, sortuje według rozmiaru, a następnie moczy w zalewie solnej by straciły gorycz.
![]() |
Pączki i kwiat. Kapary uprawia się powszechnie na Salinie, ale rosną też dziko. |
Gdy pączek rozwinie się w kwiat o charakterystycznych białych płatkach i różowych pręcikach (zwany lokalnie „sycylijską orchideą”), a potem w owoc, otrzymywany jest kolejny cenny produkt – cucuncio czyli podłużny owoc. Stosuje się tą samą metodę konserwacji – moczenie w letniej solance.
Kiedyś uważano, że kapary mają właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie krwi, łagodzą ból zębów i są afrodyzjakami. Dzisiaj są dodatkiem do potraw kuchni sycylijskiej – od przystawek, dań głównych i sałatek po desery. Dumnie noszą miano najlepszych w całych Włoszech i mają nawet swoje coroczne święto – Festiwal Kwitnącego Kapara w Pollarze.
![]() |
Pączki i owoce kapara w lekkiej sałatce… |
![]() |
w sałatce z wkładką mięsną…. |
![]() |
W makaronie też są. Tutaj te mikroskopijnej wielkości. |
Co zjeść na Salinie: napij się małwazji
Co zjeść na Salinie: granitę rodziny Alfredo
To jest ta wspaniała cecha Włochów, którzy wyrób najprostszego nawet deseru czy dania wyniosą na wyżyny doskonałości. Na granitę do baru Da Alfredo w rybackiej wioseczce Lingua bieży cała Italia, a na pewno nie można pominąć tego miejsca będąc na Eoliach. Mnogość produktów, z których można zrobić to coś odświeżającego na pograniczu lodów i sorbetu jest przeogromna i oszałamiająca. O granicie z Lingua piszą przewodniki internetowe i papierowe – od 1968 roku przygotowywana jest według tego samego familijnego przepisu. Naprawdę była wyborna. Morwowa. Pycha.
![]() |
Co zjeść w miejscowości Lingua? Koniecznie granitę w Da Alfredo. |
Więcej o Isola di Salina poczytasz w postach: Wyspy Liparyjskie: zamieszkaj w eolskiej zagrodzie i Plaże na Salinie – wakacyjne leżenie bykiem.

